Opći tečaj ruskog jezika

Zašto učiti ruski?

Ruski je najveći slavenski jezik kojim u svijetu govori oko 300 milijuna ljudi, od čega oko 160 milijuna kao materinski jezik. Ruska ćirilica sadrži  33 slova, od čega 2 znaka koji se ne izgovaraju, već čine izgovor mekšim ili tvrđim. Vjerojatno ste primijetili da ruski sadrži priličan broj mekih glasova, primjerice /lj/ ili /nj/, a pritom ta slova uopće nema. E pa tome služe ti znakovi :)

Izrazito je melodiozan, mekan, pitak. Neka od najvećih djela svjetske književnosti nastala su upravo na ruskom jeziku ( dovoljno je samo spomenuti Tolstoja, Dostojevskog, Puškina koji je ujedno i otac suvremenog ruskog jezika ), također glazbe i umjetnosti ( Čajkovski i njegovo slavno "Labuđe jezero", Prokofjev, Stravinski...).

Hrvatskim govornicima je pritom učenje veoma zabavno zbog dosta istih riječi zvukom, ali posve različitih značenjem.
Primjerice, ruska riječ slovo znači riječ, bukva znači slovo, vrag znači neprijatelj, ručka znači kemijska olovka. Spisak takvih jezičnih (ne)podudarnosti je povelik :) .

Osim što je učenje ruskog zabavno te se usput uči i o kulturi koja se, iako oboje Slaveni, poprilično razlikuje od naše, znanje ruskog je u posljednje vrijeme korisno i lukrativno u ekonomskom smislu. Mnoge velike tvrtke koje kod nas posluju su iz Rusije, a k tome dodajmo i sve veći broj ruskih turista.

Propričajte ruski, nećete pogriješiti, a ni požaliti :)

Nazad